Alus brūvēšanas process

Alus brūvēšanas process
2. aprīlis, 2020

Alus brūvēšanas process

Viss sākas iesala telpā, kur glabājas iesals. Iesala graudi tiek nevis samalti, bet saplacināti. Ir būtiski, lai grauda apvalks paliktu vesels, jo tālākajā procesā tas mums kalpos kā dabīgs filtrs.

Pēc iesala saplacināšanas, process tālāk virzās uz vārītavu.

Vārītavā atrodas iejavas kubls, vārāmkatls un dzesētājs.

Iejavas kublā tiek sajaukts saplacinātais iesals ar ūdeni. Šo masu kublā iztur 3 dažādās temperatūras pauzēs.

Pēc šīm pauzēm iejava tiek pārsūknēta uz vārāmkatlu. Sākas vārīšana.

Krāsns zem vārāmkatla tiek kurināta ar malku. Tas ir specifiski, jo tieša liesma minimāli pierauj iejavu pie katla dibena. Tas dod alum savu garšu. Vārīšana notiek 1,5-2 stundas, kuru laikā pievienojam apiņus. Apiņi dod alum rūgtumu, aromātu un aizsargā no baktērijām.

Pēc vārīšanas ļaujam misai nomierināties un atdzist. Tad misa tiek sūknēta uz raudzēšanas kubliem caur dzesētāju.

Rūgšana notiek 5-7 dienas atkarībā no alus šķirnes un apkārtējiem apstākļiem. Šo dienu laikā raugs pārvērš cukurus spirtā. Alus tiek raudzēts kublos.

Kad alus ir norūdzis, tas tiek nodzesēts. Tas palīdz raugam nosēsties kubla dibenā. Tādā veidā mēs raugu varam atdalīt bez filtrācijas pārsūknēšanai uz nogatavināšanas tvertnēm.

Pēc pārsūknēšanas uz nogatavināšanas tvertnēm alum ir jāstāv. Gaišajam - 30 dienas, tumšajam – 45 dienas. Šo dienu laikā līdz galam izveidojas garša, smarža, nosēžas vēl atlikušie raugi un alus sagāzējas.

Tagad alus ir gatavs pildīšanai pudelēs un var sākt savu ceļu pie mūsu klientiem.

Priekā!

Meklējiet veikalos

99 Veikalos
 100 Gadu vēsture
20 Dažādi produkti
 45 Dienas gatavināts